marți, 27 august 2013

Polul Sud

Polul Sud reprezinda cel mai sudic loc al Terrei; este situat pe continentul Antarctida sau in apropierea acestuia, aceasta depinzand de definitie.

Polul Sud geografic

Polul Sud geografic este asezat pe axa de rotatie a globului, avand coordonatele geografice 90° latitudine sudica si longitudinea nedefinita. Este situat intr-o regiune inghetata tot timpul anului (gheata vesnica), cu altitudinea de 2.800 m. Primul om care a atins polul acesta, fiind într-o expediție de cercetare, a fost norvegianul Roald Amundsen impreună cu echipa lui de exploratori, la data de 14 decembrie 1911. Concurentul lui Amundsen, englezul Robert Falcon Scott, a atins telul abia cu o luna mai tarziu. Pe drumul de intoarcere Scott si echipa lui au murit in conditii tragice, din cauza foamei si a frigului.

Polul Sud magnetic

Este punctul cel mai sudic al campului magnetic terestru, care este indicat de catre acul magnetic al busolei. Fiind antipodul Polului Nord magnetic, amandoi polii se deplaseaza in decursul secolelor, dar tot timpul stau opusi (exact fata in fata). Cordonatele sale actuale sunt 65° sud și 135° est. Acest pol a fost atins pentru prima oara de Sir Tannatt William Edgeworth David (1858-1934), conducătorul unui grup de cercetători din expeditia lui Ernest Henry Shackleton, la data de 16 ianuarie 1909. Alaturi de Sir T. W. Edgeworth David au participat la expeditie si Sir Douglas Mawson si Dr. Alistair Mackay.

Polul Sud geomagnetic

Este, ca si antipodul lui nordic, un pol rezultat prin calcule, pornind de la modelul ca in centrul pamantului ar exista un magnet in forma de bara. Acest calcul a fost necesar pentru a obține o medie intre polul geografic fix si cel magnetic care se deplaseaza. In momentul actual coordonatele lui sunt: 78° sud, 110° est.

Polul Sud inacestibil

Polul Sud inaccesibil (engleză Southern Pole of Inaccessibility) este prin definitie punctul cel mai indepartat de toate tarmurile inconjuratoare, coordonatele lui fiind 83°50' Sud, 65°47' Est (raportat la gheata), sau coordonatele 77°15' Sud, 104°39' Est (raportat la uscatul propriu-zis).

Ora locala la Polul Sud

Aici ar fi fost locul ideal pentru o ora locala universala, aici intalnindu-se de fapt toate fusele orare. Dar pentru cercetatorii polari de aici ar fi fost imposibila fixarea unui termen sau intalniri, din care motiv pentru intregul continent Antarctida s-a stabilit un sistem orar unitar, fara a fragmenta continentul prin zonele fuselor orare existente geografic.


Sursa: Wikipedia
Realizat de oty_lika

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu